Fremkalt * » en fotoblogg

Test: Sigma MC-11 mount converter

Spesifikasjoner:

  • Bevarer EXIF-informasjon
  • Autofokus og autoeksponering fungerer
  • Canon EF til Sony E-fatning
  • Oppdaterbar via USB

For og i mot:

  • Bruk «alle» dine Sigma og Canon EF-objektiver på kamerahus med Sonys E-fatning!
  • Bildekvalitet
  • Rask fokus
  • «Plug & play»
  • Bygger ca 2 cm ekstra ut fra kamerahuset
  • Mister Eye EF og noen spesialfunksjoner

Da jeg først bestemte meg for å bytte ut mine Canon-kamerahus med Sony sitt speilløse fullformatskamera A7R II var det spesielt én sak som holdt meg tilbake; objektivene. Det fristet lite å selge alle mine kjære Canon-objektiver og jakte på tilsvarende objektiver til Sonys E-fatning. Løsningen kom i en liten konverter fra Sigma: MC-11 som lar deg bruke objektiver med Canon EF-fatning på Sonys kamerahus med E-fatning.

Canon EF 16-35mm f/2.8L II

Canon EF 16-35mm f/2.8L II på Sony A7R II med Sigma MC-11 adapter

Produsenten «Metabones» har lenge levert konvertere med samme funksjon, men de er både i en langt høyere prisklasse, i tillegg til at kompatibiliteten med enkelte Canon-objektiv er mangelfull. Jeg var derfor spent på om Sigma MC-11 ville levere, og om alle mine objektiv ville være kompatible.

Til alt overmål reiste jeg på en ti dagers tur til Italia med Sony alpha A7R II, Sigma MC-11, to Canon-objektiv, ett Sigma samt et Tamron-objektiv med EF-fatning. Ingen E-fatningobjektiver var med i sekken.

Til alt hell fungerte alle de medbragte objektivene på kameraet med konverteren i mellom:
Sigma 35mm f/1.4 Art
Canon EF 50mm f/1.2L
Canon EF 135 mm f/2L
Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 (Super-Zoom)

Canon 50mm f/1.2L på Sony A7R II med Sigma MC-11 adapter

Canon EF 135mm f/2.0 på Sony A7R II med Sigma MC-11 adapter

Alle hadde fungerende (og rask!) autofokus, og bildekvaliteten ble ikke merkbart dårligere. Faktisk føltes bildekvaliteten i enkelte tilfeller bedre på Sony A7R II enn på Canon EF 5D Mk III!
Noen av autofokusfunksjonene manglet ved bruk av adapteren, men det var de mer spesielle funksjonene som Eye AF og Flexible spot AF. Alle «vanlige» autofokustyper virket som ønsket. Det eneste objektivet som enkelte ganger, spesielt i mørket, slet med å finne fokus og kunne «jakte» litt, var Tamron-en.

Senere har jeg også fått testet de resterende objektivene i kamerabagen og alle fungerer knirkefritt!

Canon EF 24mm f/1.4 L
Canon EF 16-35mm f/2.8L
Canon EF 85mm f/1.2L
Canon EF 70-200mm F/2.8L II

Sigmas egne objektiver vil ha flere av autofokusalternativene intakt dersom objektivet er oppdatert for dette. For eksempel fungerte Eye AF suverent på mitt Sigma 35mm f/1.4 ART, selv om dette ikke har blitt oppdatert siden det var nytt.  Det er en liten LED-indikator på siden av adapteren som lyser grønt eller rødt avhenging av om objektivet er oppdatert eller ikke. Hvis det ikke er oppdatert kan dette gjøres via USB-dokken til Sigma, som koster noen få hundrelapper.

Konklusjon:

Alt i alt kunne jeg ikke vært mer fornøyd med Sigma MC-11. Det bygger litt ekstra ut fra kamerahuset, ca 2 cm, men det lar meg bruke alle mine kjære og lyssterke objektiver på en svært funksjonell måte. Faktisk har treffprosenten i forhold til fokus på største blender f/1.2 med 85L blitt vesentlig høyere med Sony A7R II enn det var med Canon EF 5D Mk 3!

Canon EF 135mm f/2.0L på Sony A7R II med Sigma MC-11

 

Canon EF 16-35mm f/2.8L II på Sony A7R II med Sigma MC-11