Fremkalt * » en fotoblogg

Test: Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di LD

Spesifikasjoner:

 • Stabilisering: Ja, vibrasjonsdempning
 • Vekt: 555 gram
 • Mål: 78 x 99mm
 • Minimum fokusavstand: 49cm
 • Filterdiameter: 67mm
 • Antall blenderlameller: 9
 • Tilgjengelig for Canon og Nikon

For og i mot:

 • Bildekvalitet
 • Zoomrekkevidde
 • Vekt og størrelse
 • «Plastic fantastic»
 • Blenderområde
 • Vignettering og kromatisk aberrasjon

 

1027466

Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di LD (forkortet Tamron 28-300) er et billigobjektiv i superzoomklassen. Det ble lansert i 2006, og det er i disse dager lansert en ny versjon av dette objektivet – dog til en mye høyere pris. I skrivende stund er det heller ikke tilgjengelig i butikkene.

Bakgrunn:

Årsaken til at jeg skriver denne omtalen av et objektiv som ble lansert helt tilbake i 2006 er at jeg selv savnet en «real world»-omtale av dette objektivet. Jeg var nemlig på jakt etter et reiseobjektiv av noenlunde god kvalitet, da man gjerne må slanke kamerabagen når man legger ut på en reise og ønsker å begrense vekten på bagasjen.

Dermed tenkte jeg superzoom, selv om dette nærmest blir brukt som et skjellsord i fotokretser. Man får nemlig ikke både i pose og sekk – har objektivet god zoom er det ofte lyssvakt, i tillegg til at det er optisk underlegent fastoptikk. Jeg bruker til vanlig stort sett fastoptikk, så jeg var veldig spent på om en superzoom kunne tilfredsstille mine ønsker til et reiseobjektiv.

Alternativet:

Utvalget av superzoomer til Canon fullformat er relativt dårlig, og det objektivet som flest anbefaler er Canon sin egen 28 – 300mm, men denne er så langt fra reisevennlig som man kan komme med sine 1,7 kg og enorme volum. I tillegg til prisen da, nytt koster det nemlig 25.000 kroner! Dermed var ikke valget vanskelig når jeg kom over et Tamron 28 – 300mm til salgs på Finn.no for under en tidel av prisen på Canon-en.

Testing:

Dette er absolutt ingen teknisk anmeldelse av objektivet og «pixel peeping» på 100% størrelse er 100% fraværende. Jeg har rett og slett bare brukt objektivet slik jeg ville brukt det på reise, for å få et inntrykk av såvel byggekvalitet som bildekvalitet. Alle bildene er etterbehandlet i Adobe Lightroom 5 slik jeg uansett vil gjøre med bilder jeg tar på reise. Objektivet er testet på Canon EOS 5D Mk3 og EOS 6D. Jeg har ikke fått testet det på et APS-C-hus med cropfaktor.

Zoomrekkevidde

Beveg musepekeren frem/tilbake over bildet for å se zoomrekkevidden til Tamron 28-300. Bildene er tatt fra akkurat samme ståsted på henholdsvis maks vidvinkel og maks tele. Temmelig imponerende på et objektiv av denne størrelsen!

 • Before-Zoomrekkevidde
  After-Zoomrekkevidde
  Vidvinkel Zoomrekkevidde Tele

 

Eksempelbilder

 

Vurdering

Med utgangspunkt i et ønske om å slanke kamerbagen før ferieturen treffer Tamron 28-300 blink på to områder før det i det hele tatt blir tatt i bruk. Nemlig vekt og størrelse. Det er svært kompakt til å være en 11x (!) zoom, og ikke minst svært lett. Dessverre gjør dette også til at byggekvaliteten føles litt slapp, og plastikk i alle ledd understreker denne følelsen. Spesielt irriterende er det at objektivet «zoomer ut» kun ved hjelp av tyngdekraften hvis du holder kameraet med snuta ned, med mindre du låser det i vidvinkelstilling med den dedikerte knappen.

Hva så med bildekvaliteten? Til mitt bruk holder det i massevis som et reiseobjektiv – og jeg anser meg ganske kresen på akkurat bildekvalitet. Javisst – det har flere mangler og skavanker i forhold til et dyrt objektiv med fast brennvidde, men jeg mener at dette veies opp av pris, størrelse og vekt. Med tanke på at dette ene lille objektivet erstatter både 35mm, 50mm, 85mm, 100mm, 135mm og 70-200mm – og fremdeles gir flotte bilder er det en «nobrainer» når kamerabagen skal pakkes. De største «feilene» lar seg uansett stort sett fikse med noen få klikk i Lightroom, da tenker jeg på en noe kraftig vignettering, en tendens til kromatisk aberrasjon og at filene virker litt «tamme» rett fra kamera.

Den største mangelen i mine øyne er blenderområdet. Jeg er i overkant glad i svært liten dybdeskarphet, og det blir noen ganger vanskelig å få til med dette objektivet, spesielt på vidvinkelsiden. Bruker man stort sett teledelen er det alltids mulig å begrense opplevelsen av dybdeskarphet. Av samme årsak er ikke objektivet veldig lyssterkt, men da det meste av fotograferingen på ferie foregår på dagtid og i godt lys ser jeg ikke dette som et veldig stort problem. Man bør likevel passe seg litt slik at man ikke får for lange lukkertider når solen går bak en sky. Jeg kommer nok uansett til å supplere med et par små lyssterke fastobjektiver til bruk i situasjoner med lite lys, f.eks. Canon EF50L og EF24LII.

Konklusjon

Jeg vil absolutt anbefale Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 XR Di LD Aspherical (IF) Macro Ultra Zoom (puh!) som et reiseobjektiv. Med mindre du skal på en dedikert fotoreise der aller beste bildekvalitet står i sentrum er Tamron 28-300 et innmari godt kjøp, spesielt hvis du får tak i et brukt eksemplar ned mot 2000-lappen. Husk at du også skal glede deg over ferien, og ikke bare forbanne den tunge kamerabagen hver gang du besøker nye og spennende steder i verden.

God tur!

Test: Sony EF 24-240mm f/3.5-6.3 OSS - Fremkalt * - 26. juli 2016 - 21:50

[…] vidvinkel til kraftig tele. I og med overgangen fra Canon til Sony ønsket jeg å bytte ut min Tamron 28-300 med et objektiv som passer bedre til Sony alpha A7R […]

Test: Sigma MC-11 mount converter - Fremkalt * - 27. juli 2016 - 12:07

[…] kameraet med konverteren i mellom: Sigma 35mm f/1.4 Art Canon EF 50mm f/1.2L Canon EF 135 mm f/2L Tamron AF 28-300mm f/3.5-6.3 […]