Fremkalt * » en fotoblogg

Hundefotografering: 6 tips

Tassen er en to år gammel borderterrier som er midt i tenåra og dermed har en vilje av stål. Altså ikke akkurat den enkleste firbeinte å ha som modell i en photoshoot ;o). Jeg måtte dermed fotografere helt på hans premisser og kun unntaksvis fikk vi «posert» ham ved hjelp av en godbit eller en ball. Med utgangspunkt i fotograferingen av Tassen har jeg notert ned 6 tips til en vellykket hundefotografering. Rull deg ned for å se tips nummer 1. Rull, sa jeg!

Tips 1: Bruk god tid!

De beste bildene kommer sannsynligvis ikke i løpet av de første 10 minuttene. Vi brukte en drøy time og beveget oss fra sted til sted og fotograferte hele tiden. Mange av blinkskuddene kom helt tilfeldig og spontant og hadde uansett ikke latt seg planlegge.

Tips 2: Gå nærme!

Det fleste bildene av en hund i lek blir naturligvis tatt fra litt avstand. Glem likevel ikke å gå så nær du bare kan for å få litt tette portretter og kanskje også noen artige uttrykk. Jeg brukte en 24mm på de fleste nærbildene her, og det ble en ganske artig effekt. Hunder tåler å vises i vidvinkel mye bedre enn mennesker, som gjerne får et ganske uflatterende utseende fotografert med en slik linse.

bilde-6_webs

Tips 3: Planlegg litt, men ikke veldig detaljert!

Det er vel og bra å planlegge en photoshoot, men detaljplanlegging for en shoot med en hund er ofte fånyttes. De gjør nemlig stort sett akkurat det som passer dem selv, hvis ikke de er av den ekstremt lydige sorten. I stedet for å planlegge enkelbilder, gjør deg heller opp en mening om hvilke typer bilder du vil sitte igjen med etter shooten. «Jeg vil ha bilder i fart, bilder i lek, ekstreme nærbilder og et pent portrett hvor Fido ligger».

Tips 4: Unngå sterk sol!

Dette gjelder nesten all fotografering, forsåvidt. Sterk sol gir harde skygger og ekstreme forskjeller mellom lyse og mørke partier, noe som kan være vanskelig å rette på i etterkant. Lettskyet vær og/eller solnedgang (eller soloppgang) er en sikker vinner. Avhengig av hvordan Fido beveger seg får du da både motlysbilder, som gir fin kantbelysning i pelsen, og pene bilder med mykt lys i de tilfellene der modellen står med ansiktet mot solen.

Tips 5: Bruk kort lukkertid.

En hund kan til tider bevege seg svært raskt og det er ikke noe som er mer irriterende enn å få en masse bilder ødelagt på grunn av bevegelsesuskarphet. Som en tommelfingerregel bør ikke lukkertiden gå under 1/500 sekund for en hund i moderat fart, men det kan være nødvendig å gå så langt ned som 1/2000 sekund for å fryse bevegelsen til de helt raskeste hundene. Da må du kompensere med stor blenderåpning (f/2,8 eller lavere blendertall) og eventuelt høy ISO. Disse bildene er tatt på ISO 500.

bilde-1-2

Tips 6: Dekk!

90% av alle bilder er tatt mellom 150 og 180 cm over bakken*. For å unngå at alle bildene blir ovenfra og ned når man fotograferer en hund (eller et barn, for den saks skyld), kom deg ned på alle fire selv. Ta noen bilder fra hundens høyde og du vil både få en variasjon i bildene du sitter igjen med, samt at du ser hunden fra et litt uvant perspektiv. Og uvant er ofte synonymt med interessant i fotoverdenen.

bilde-1-3

Det var seks kjappe tips til en vellykket hundefotografering. Har du andre tips kan du gjerne legge inn en kommentar :o)

 

* tallet er tatt ut av løse luften